Tirsdag 29. mars hadde vi (Finn Grønnevik og Nils Falch) møte med sektorleder Tom Johansen angående framføring av vann til Skålvær. Saken ble tatt opp i 2009, og foreningen har fra tid til annen vært frampå for å høre hvordan det gikk med planarbeidet og vår sak spesielt.
Kommunen har startet opp arbeidet med rullering av hovdeplan for vann, og foreningens innspill er bare en liten del av det som eventuelt skal inn i denne planen. På møtet fikk vi fortrøstninger om at våre ønsker var registrert og at etaten tok sikte på å foreta en grundig kartlegging for å avklare de tekniske og økonomiske utfordringene. Når planen er ferdig fra fagfolkenes side skal den gjennom en politisk behandling.
Som seg hør og bør i slike saker vil det bli foretatt en befaring, noe som skal skje før sommerferien. På dette tidlige stadiet i prosessen tas sikte på å føre en ledning fra området ved det nedlagte fiskebruket i Hestøysund. Like i nærheten er der et høydebasseng som i dag ikke er i bruk. Hvis bassenget tas i bruk, og det monteres en tilførselspumpe, vil man oppnå tilstrekkelig trykk og mengde på Skålvær uten å bruke ledning med de helt store dimensjoner. Det ble antydet at en 75 m.m. ledning kunne være tilstrekkelig. I følge fagmannen kunne han ikke på dette stadiet se noen tekniske utfordringer som ikke ville la seg løse på overkommelig måte.
J. R. Dykkerservice har en del detaljopplysninger om dybdeforholdene mellom Hestøysund og Skålvær, og disse kan gi de første indikasjoner på hvilken trase som bør velges. Dette kan bli avklart i løpet av en uke eller to.
Sted for ilandføring på Skålvær vil bl.a. avhenge av grunnforholdene på land, og dermed muligheten for videreføring i mest mulig frostsikker dybde. For å framskaffe litt forhåndsinformasjon vil vi, når snø og tele har gitt seg, sjekke dybdeforholdene for de mest aktuelle traseene. I prosessen vil det kunne bli diskusjon om spredenettet på Skålvær skal inngå i det kommunale engasjementet. Skulle man velge en løsning hvor kommunen fører fram vann til et par punkter på øya, og abonnentene selv må sørge for det videre opplegget, vil dette kunne resultere i redusert tilknytningsavgift.
Selv om vi hittil har møtt velvilje fra kommunalt hold, må vi innse at man kan bli nødt til å justere forventingen om frostfri framføring til alle husstandene. Kanskje må man akseptere at noen må legge inn noen meter varmekabel, eller i verste fall nøye seg med ”sommervann”. Både fra velforeningen og private er det signalisert at man er villig til å bidra økonomisk for å få et funksjonelt prosjekt gjennomført.
Det er grunn til optimisme, og hvis alt går som smurt, kan vi ha håp om at vi i løpet av 2013 kan nyte de første dråpene av vann fra De syv søstre.
|