Sk�lv�r Velforening logo
Home     Gallery     Guestbook     News     Sitemap     Contact


Latest news:
Strandrydding sommeren 2024
10th of May 2024 5:52 AM
...
» Read more..

Tørke og stor brannfare
(2024/Apr/21)
Finnes fortsatt på Skålvær
(2024/Apr/17)
De gule båtene er gode å ha
(2024/Apr/04)

» More news..

You are visitor nr 438 268
since 2011/Feb/07 
Det er i høyden det meste skal skje. Fra venste kommunegartner i Alstahaug Haldis Hagen, Skogsjef Ragna Gunn Bye, arborist Bjarne Ravn Hunstad forklarer sammen med Joakim Aae Flatøy. (Photo: Arnt Johansen)
 
Til topps i Skålvær

Noen har gjort det å klatre i trær til et yrke.

 
By: Arnt Johansen, Sunday 24th of September 2023 09:49 AM,
Last updated: Monday 5th of February 2024 12:30 PM
Share
 
 
 
 

Den gamle hagen i Skålvær er fortsatt et populært stoppested for folk på tur i øyan. Førstegangs besøkende blir gjerne overrasket over å finne et slikt sted, med store gamle trær, ute i øyriket. De fleste av trærne stammer fra den tida familien Røring eide og drev sin virksomhet på øya fra 1815 og utover. Marianna Røring regnes som den som grunnla dette parkanlegget, som vi oppplever restene av i dag. Noen av trærne kan dermed nærme seg en alder på 200 år. Hvilket også ble bekreftet ved telling av årringer på et tre som falt for stormen i 2003. Det var da ca 170 år gammelt.

 

20. og 21. september i år fikk trærne full oppmerksomhet av fagfolk, ledsaget av Alstahaug kommune. Arboristene Bjarne Ravn Hunstad og Joakim Aae Flatøy var sammen med kommunegartner Haldis Hagen og skogsjef Ragna Gunn Bye på to dagers arbeid i Skålvær. De to arboristene representerer firmaet Ingeniør Ravn Hunstad AS. Disse to tilbrakte mye av tiden høyt oppe i trekronene, mens de kommunalt ansatte og leder i Skålvær velforening fungerte som bakkemannskap. Et stor haug avkappede greiner, samt tørre og råtne deler ble båret bort. To nyplantede (2004) ask ble beskåret for å påvirke framtidig vekst på en gunstig måte. Fjerning av tynne greiner generelt i hagen fører til mer luft under og mellom trekronene, og gir forhåpentligvis et lysere og mer luftig intrykk til neste sommer. Noen trær som kan stå i fare for å knekke ble sikret med fleksible tau høyt oppe.

 

Bjarne Ravn Hunstad mener at så gamle trær ikke kan gjøres noe særlig med for å påvirke vekst og fasong. Her finnes en rekke eksempler på uvanlig vekst, og feilaktig beskjæring og kutting av greiner opp gjennom tidene. Det har nok vært gjort i beste mening, men resultatet har vært litt forskjellig. Det finnes også flere eksempler på hvordan gamle trær fornyer seg selv. Noen ganger ved at det dannes ekstra stammer utenpå den gamle råtne, og ved at greiner når bakken og slår rot. Arboristenes råd er at trærne bør få være i fred, og framstå som en kuriositet så lenge som mulig. Den endelig skjebnen til hvert enkelt tre er opp til eieren, Alstahaug kommune, å bestemme.

 

Det var generell enighet om at på grunn av trærnes tilstand, ville noen av dem neppe blitt stående hvis det haddde vært snakk om en bypark. I Skålvær regner man med at det ikke oppholder seg folk i hagen i storm. Mindre greiner og tørre kvister kan falle ned også i moderat vind. Telting under trærne frarådes derfor uansett.

 

Forrige gang Skålværhagen hadde besøk av fagfolk innen trepleie var for 20 år siden. Rapporten fra den gang antydet at flere trær sto i fare for å bryte sammen innen fem år. Alle untatt ett tre står tilsynelatende like stødig den dag i dag. Muligens på grunn av ganske gunstige værforhold. For 200 år siden hadde menneskene et mer nært forhold til vær og vind enn nå. De visste hvor det var best å bygge og plante.

 

Under:

Klatring hører med. Oppe i treet Joakim Aae Flatøy. Nede på bakken Bjarne Ravn Hunstad. (Foto: Arnt J. Johansen)

 

Klatring hører med. Oppe i treet Joakim Flatøy. Nede på bakken Bjarne Ravn.

 

 

Teamet som var på jobb i Skålvær. Fra venste kommunegartner i Alstahaug Haldis Hagen, Skogsjef Ragna Gunn Bye og arboristene Bjarne Ravn Hunstad og Joakim Aae Flatøy. (Foto: Arnt J. Johansen)

 

Teamet som var på jobb i Skålvær. Fra venste kommunegartner i Alstahaug Haldis Hagen, Skogsjef Ragna Gunn Bye og arboristene Bjarne Ravn Hunstad og Joakim Flatøy.

 

 

 

Rapport fra Ingeniør Ravn Hunstad AS

 

Kart over hagen

 

 
- More news..
- Home..

Your comment: *


There are no comments
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
MOB: +47 906 09 962
Bank account: 1503.46.90550
It took 0.6528 seconds to load this page.
Copyright 20©11 Skålværvel.no - All rights reserved
Design, layout and system: VegaDesign.net

Privacy Policy
Skålvær Velforening
Mølnhushaugen 37
8802 SANDNESSJØEN
Reg.nr: 994 504 053

Forgot your password?
 
   
Powered by Vega CMS (PHP) 6.0.3.1
- Professional design solutions -

Copyright © 2006 VegaDesign.net
- All rights reserved